WILLO

GONNISSEN

 

Willo Gonnissen, een Limburgse beeldend kunstenaar, is geboren in Sint Truiden (°1959) en woont in Hasselt. Hij kreeg zijn opleiding “grafische vormgeving” aan het “Stedelijk Hoger Instituut voor Visuele Kommunikatie en Vormgeving” in Genk.

Uit het werk van Willo Gonnissen spreekt een voorliefde voor het kleine, het onooglijke, het bescheiden detail.  Zijn tekeningen en installaties tonen dat er achter een punt, achter een vlek of achter een lucifer een hele wereld schuilgaat. Willo onderstreept dat elk ding, elke vorm, hoe ogenschijnlijk onbetekenend ook, een verhaal heeft. Tenminste als je ze benadert vanuit de “ver-beel-ding” en niet vanuit de starre logica .

Elk van deze kleinigheden openbaart zich als een microkosmos, een schaalmodel van de grote wereld. Niets is hier wat het lijkt, of toch niet voor lang. Een komma ontpopt zich tot een druppel, een slakkenhuisje of een opgerolde tong. Een theelepeltje met suiker lijkt plots verdacht veel op een berg. Een prop papier wordt een wolk. In dit spel van metamorfosen, betekenisverschuivingen en associaties duiken vaak weerkerende motieven op zoals een papieren bootje, een vlot, een vliegend tapijt. Ze verwijzen naar de vrije vlucht van de verbeelding en het reizen als symbool voor het grenzeloze verlangen.

Het verlangen - dat van de kunstenaar én van de toeschouwer - dat deze tekens en objecten uit pure wilskracht oplaadt met betekenis, zoals je in de vlek van een Rorschach-test telkens weer datgene ziet wat je wil zien.

LOMAK IS EEN INITIATIEF VAN KIWANIS TESSENDERLO ALCHEMIA EN DE GEMEENTE TESSENDERLO NAAR EEN IDEE VAN JEFF RUTTEN